Antifasismin alkeet: viisi helppoa tapaa vastustaa fasismia

Alla on helppoa viisi tapaa puuttua äärioikeiston liikehdintään itsenäisyyspäivänä.

 

1. Osallistu vastamielenosoitukseen.

6. joulukuuta 2016 vastamielenosoitus vie tilaa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen marssilta ja äärioikeiston 612-soihtukulkueelta pitämällä ääntä ja ottamalla haltuun Helsingin kadut. Päivään kannattaa varustautua lämpimillä vaatteilla ja juomapullolla. Mukaan voit ottaa lisäksi eväitä, kuumaa juotavaa, kameran, kylttejä, banderollin pillin tai soittopelin. Mielenosoitus kokoontuu Asema-aukiolla klo 14:30. Kulkueen jälkeen ehtii hyvin Esplanadin puistoon Tanssit jakamattoman ihmisarvon puolesta -tapahtumaan. Mielenosoitukseen järjestetään bussikuljetus ainakin Tampereelta.

2. Kutsu naapurisi mukaan.

Naapurisi lisäksi voit kutsua äitisi, naapurisi äidin, naapurisi kissan äidin ja isän sekä kummit, kaimat ja kaverit. Haasta mukaan yhdistyksesi, osuuskuntasi, bändisi ja ompelukerhosi. Yhdessä olemme vahvoja.

3. Kaveria kädestä kiinni.

winnie-the-pooh-and-piglet-holding-hands-4

Päiväkodissa se jo opittiin. Muista käydä lähtiessä pissalla, käytä heijastinta pimeässä, pidä kaveria kädestä. Helppoa!

Joukossa on myös turvaa: pitämällä mielenosoituskulkueen yhtenäisenä pidät samalla itsestäsi ja kaverista huolta. Ystävien kanssa kanssa voi muodostaa pareja tai pieniä ryhmiä, jotta kenenkään ei tarvitse poistua mielenosoituksesta yksin, varsinkaan päivinä kun kadulla liikkuu uusnatsijoukkoja.

Jos poliisi käskee siirtymään, vaikka mielenosoitus on selkeästi kesken, voi miettiä kannattaako ja onko pakko siirtyä, vai voisiko jäädä paikalleen. Totella voi itselle sopivaan, verkkaiseenkin tahtiin. Jos päätät jäädä paikallesi tai vaikka istua maahan voit kertoa tämän. Voit sanoa ettet ole kenellekään vaaraksi tai häiriöksi ja että sinulla on täysi oikeus osoittaa mieltä. Voit kysyä skyybeliltä huolestuttaako äärioikeiston nousu ja lisääntyvä rasismi. Skyybeli ei ehkä vastaa tähän mitään, tai että tekee vain työtään, eikä sinunkaan oikeasti tarvitse puhua jos et halua.

Ambulanssit ja paloautot kannattaa päästää luonnollisesti kulkemaan mielenosoituksen läpi tai ohi rivakasti: sen jälkeen homma jatkuu. Jos poliisi jostain syystä alkaa törttöillä tai näet muun vaaratilanteen, toimi ripeästi mutta rauhallisesti: mene väliin, hanki apua, dokumentoi. Kerro näkemästäsi muille. Monissa mielenosoituksissa on lakiturkiryhmä: tilanteen mentyä ohi ota sellaiseen yhteyttä.


4. Vie tila pois äärioikeistolta

screen-shot-2016-12-01-at-05-21-28

Fasismi on rikos ihmisyyttä vastaan, eikä se ole koskaan oikeutettua. Ei siis anneta tuumaakaan periksi rasismille tai fasismille. Alla olevia tahoja kuumottelemalla voi tehdä päättäjille selväksi, että äärioikeistolaiselle sorron ja ihmisvihan politiikalle ei ole yhteiskunnassa sijaa.

I. Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies

Suomessa on kaksi virkamiesten toimintaa valvolaa itsenäistä elintä: valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies.

Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtävä on valvoa, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Hänen valvontaansa kuuluvat muutkin, jotka hoitavat julkista tehtävää. Oikeusasiamies seuraa erityisesti, että hyvä hallinto sekä perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat. Eduskunnan oikeusasiamies vuonna 2016 on Petri Jääskeläinen.

Oikeusasiamiehen kanslia on avoinna asiakkaille ma–pe klo 9–16 osoitteessa Arkadiankatu 3, Helsinki (henkilöllisyystodistus vaaditaan).

   Puhelin: 09*4321, eduskunnan vaihde

   Sähköposti: oikeusasiamies@eduskunta.fi tai ruotsiksi ombudsman@riksdagen.fi

Oikeusasiamiehen tavoin Valtioneuvoston oikeuskanslerin tehtävä on käsitellä viranomaisia koskevia kirjallisia kanteluita. Oikeuskanslerille voi kannella, jos katsoo viranomaisen, virkamiehen tai muun julkista tehtävää hoitavan menetelleen virheellisesti tai jättäneen velvollisuutensa täyttämättä. Oikeuskansleri voi myös oma-aloitteisesti ottaa esimerkiksi tiedotusvälineissä esiin tulleita asioita tutkittavaksi.

Oikeuskanslerille voi laittaa sähköpostia osoitteeseen kirjaamo@okv.fi tai ruotsiksi registratur@okv.fi.

Toimittajat voivat olla yhteydessä puhelimitse numeroon 0295 162 526 ja sähköpostitse osoitteeseen tiedotus@okv.fi

Oikeusasiamieheltä ja oikeuskanslerilta voi esimerkiksi tiedustella, missä mennään SVL:n ja sen kattojärjestö PVL:n rikosten tutkinnassa. Mikä maksaa, kun sama järjestö järjestää jo uutta mielenosoitusta Helsingin keskustaan kolme kuukautta edellisen tempauksensa ja Jimi Karttusen kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn jälkeen.

Molemmille kannattaa ainakin laatia vapaamuotoinen kantelu poliisin toiminnasta. Poliisin voidaan katsoa laiminlyöneen virkatehtäväänsä, kun se antoi väkivaltarikoksistaan ja fasistisista motiiveistaan tunnetun ryhmän edustaa syyskuussa Helsingin vilkkaimmalla paikalla ilman juuri minkäänlaista valvontaa, vaikka SVL on syyllistynyt lukuisiin viharikoksiin 2010-luvulla. Mielenosoituksen ilmoittanut ja Karttusen kimppuun käynyt Jesse Eppu Torniainen oli tuomittu pahoinpitelyistä ja törkeästä pahoinpitelystä, virkamiehen vastustamisesta, salakuljetuksesta, vaarallisen esineen hallussapidosta ja törkeästä vahingonteosta.

Oikeuskansleri tutkii alle kaksi vuotta vanhoja juttuja, joten myös väkijoukkoon ampumisesta paineilma-aseella edellisen vuoden itsenäisyyspäivänä – ja poliisin ylimitoitetusta aseiden ja voimankäytöstä lukuisissa rasismin ja kapitalismin vastaisissa tapahtumissa viime parin vuoden aikana – voi edelleen laatia kantelun.

II. Sisäministeriö

Sisäministeriölle voi ilmaista huolensa maan sisäisistä turvallisuusuhista (äärioikeiston nousu) ja antaa palautetta siitä, miten ”hyvin” poliisi on onnistunut uhan torjumisessa. Palautettava voi antaa sisäministeriön verkkosivun lomakkeella osoitteessa www.intermin.fi/palaute tai suoraan sisäministeri Paula Risikolle sähköpostiin paula.risikko@intermin.fi.

III. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto

Esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston facebook-sivulla ja twitterissä @yhdenvertaisuus voi herätellä keskustelua siitä, mitä äärioikeiston nousu ja kansallissosialistinen liikehdintä tekee Suomen yhdenvertaisuustyölle.

5. Älä usko höpöjuttuihin.

tv-heads-detail-web

Lähetä äärioikeistoa ja itsenäisyyspäivän uutisointia käsittelevistä jutuista lukijapalautetta. Vaadi paremaa luettavaa: vaadi, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. 612 ei ole isänmaallinen soihtukulkue vaan äärioikeistolainen mielenosoitus. Natsi ei ole äärikansallismielinen, vaan natsi. 

Älä hyväksy tuulesta temmattuja arvioita tai poliisin (niin se talo missä Jari Aarnio oli töissä) pressitiedotteesta saksittuja virsiä totuuksina. Kun media uutisoi, että äärioikeiston mielenosoitukset ovat aiemmin sujuneet rauhallisesti, vaadi korjausta.

Valtamedia ja liberaali keskiluokka maalailee kuvia kultaisen keskitien paremmuudesta: oikeutetusta hiljaisuudesta, jolla taataan yhteskuntaan rauha ja turvallisuus. Tolkkupuheen piiloviesti on, että jos sinä puutut, paljastat, puolustat tai protestoit – vaadit pahiksia vastuuseen – niin sinä olet totinen, tylsä, epäilyttävä, epämiellyttävä, pelottava, aina vähän liikaa jotain. Että sinusta ei tykätä ja sinä olet ilonpilaaja.

Tämä on tolkun ihmisten ja höpöjournalistien mantra on ihan hirveää kukkua. Maailma on täynnä ihmisiä, jotka arvostavat rohkeutta, lujuutta, liittolaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Heille sinä olet paras itsesi silloin, kun oikeudentuntosi palaa täydellä liekillä. Pelokkailla skeptikoilla ja ikävystyttäjillä on aina enemmän facebook-kavereita ja vähemmän todellista merkitystä.

Höpöjournalismi antaa ymmärtää, että äärioikeiston puhe ihmisten eriarvoisuudesta ja jalkautuminen Helsingin kaduille olisi jotenkin normaalia. Höpötoimittajien höpöjutuista opimme, että ihmisarvon tai perusoikeuksien puolustamisessa olisi jotakin erityisen radikaalia, että hiljaisuus on hyvä lähtökohta oikeudenmukaisuudelle.

Se, että joku edustaa keskitietä, ei tee asiasta hyvää tai oikeaa. Keskimmäinen ei tarkoita eettisesti, poliittisesti tai sisällöllisesti yhtikäs mitään. Keskimmäinen on vain keskellä. Mitä taas hiljaisuuteen tulee, niin lastenhuoneessa on yleensä hiljaista silloinkin kun pienin nielee legoautoa, kuopuksesta seuraava tasapainoilee ikkunalaudalla ja isoimman nyrkki heilahtaa. Hiljaisuus voi olla vaarallista.

Fasismin vaaroista vaikeneminen on uhka koko yhteiskunnalle. Fasismi on ihmisten identiteettejä, taustaa, mielipiteitä ja elämäntapoja läpäisevää äärimmäisen yhdenmukaisuuden politiikkaa. Poikkeavuuden vihaaminen ja erilaisten sorsiminen on itseään ruokkiva ilmiö, ja kohtalokas sellainen.

Kun keskitietä tallaavat tolkun ihmiset viimein huomaavat, että kaista on käynyt liian kapeaksi, voi jo olla liian myöhäistä. Siksi äärioikeiston nousu on pysäytettävä alkuunsa. Rohkeutta, lujuutta, oikeudenmukaisuutta ja liittolaisuuksia tarvitaan heti paikalla. Siksi on toimittava jo tänään.

hki-ilman-natseja-fb-banner

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *